Experience Center / CnT Architects

Experience Center / CnT Architects

© André Fanthome© André Fanthome© André Fanthome© André Fanthome+ 19

© André Fanthome
© André Fanthome

Text description provided by the architects. Located in the metropolis of Chennai, in close proximity to the city’s transit hub, the site is approached from a busy main road from Poonamalli. Three key elements – a marketing office, an experience center and a construction site office are at the heart of the facility. “Journey through the project reveals intricate and detailed spatial sequences carefully crafted by the thoughtful blend of architecture, landscape and interior design. The visuals and experiences unfold in layers to keep the visitor enthralled and intrigued throughout. ”

© André Fanthome
© André Fanthome
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© André Fanthome
© André Fanthome
Section
Section
© André Fanthome
© André Fanthome

A landscaped plaza creating a tranquil arrival experience is first on the entry sequence; acting as an interface between the city and the main program filtering out unwanted outdoor buzzing. At the point of arrival, we see the intricate glass roof of the marketing office hovering over the characteristic wall of the square, creating a sense of mystery for what lies ahead.

© André Fanthome
© André Fanthome

“Marketing office” is accessible by a curved lane; Winding through lush green, it guides visitors to an arrival courtyard revealing a full view of the architecture. The form; designed as an expansive canopy floating above slender metal columns houses numerous pods below to contain the program. Pods contain air-conditioned spaces for reception, gallery, media room, guest studios, etc. Arranged as a free plane, their placement defines a spine of natural movement along the longitudinal axis. The intricate ceiling design and series of skylights along the spine enrich the experience of moving through space.

© André Fanthome
© André Fanthome

The “experience center” is accessible by a landscaped buffer placed at the end of the marketing office. Steps through the landscape evolve into a scaled-down spine of movement representing the proportions of an apartment hall, leading to three prototype apartment models on display here. The placement of the model apartments is juxtaposed with various semi-open and open-plan public spaces to create a very engaging and exciting environment. The overall visitor journey is designed as a two-way experience and the design elements are tactfully placed along the path and at important nodes to be discovered gradually and slowly.

© André Fanthome
© André Fanthome
Design evolution diagram
Design evolution diagram

A discreetly placed entrance at the end of the experience center leads to the “site office”. Encouraged to see the importance given to the design of spaces for the construction team; visitors are escorted through the common area of ​​the site office and arrive on an observation deck opening onto a panoramic view of the residential township under construction rising in the background.

© André Fanthome
© André Fanthome

Environmental impact: The lifespan of the installation is five years, after which it will be dismantled. Therefore, the majority of the structure is made of steel for recyclability and reuse. The modular structural elements are going to be used for another developer’s project, making that project as durable as possible. The circulation spaces are well shaded and allow plenty of cross breezes, essential for comfort in the hot and humid weather of Chennai; minimizing the need for air conditioning.

© André Fanthome
© André Fanthome



Source link

Comments are closed.